Járai kamatdöntést ígér és a büdzsét félti

Napi Online
2003.04.01. 15:08
Járai Zsigmond szerint amennyiben az Európai Központi Bank esetleges kamatvágása forinterősödést vált ki, az MNB sem habozik majd meghozni kamatdöntését. A jegybankelnök úgy véli: a magyar EU-csatlakozás az első néhány évben negatív hatással lesz a büdzsére.

Jelenleg nincs ok a jegybanki kamatok megváltoztatására, ám amennyiben az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése a forinterősödést vált ki, az MNB is lépni fog - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök Prágában, akit a Reuters idézett. Az EKB holnapután, azaz április 3-án dönt a kamatokról, s egyre erősebb a csökkentésre irányuló nyomás, hiszen az eurózóna gazdasága kókadozik, az üzleti bizalom pedig gyenge.

Az MNB vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar EU-csatlakozás hasznos lesz, ám az ország költségvetési hiánya a belépés nyomán emelkedik majd. Járai szerint a magyar gazdaság még nem készült fel eléggé az EU-bővítés összes lehetséges előnyének kihasználására, a csatlakozás büdzsére gyakorolt hatása legalábbis az első néhány évben negatív lesz.