Piroska
-2 °C
5 °C

Duisenberg marad, amíg Trichet pereskedik

MTI
2003.04.07. 10:01
Az Európai Unió hét végén az Athén melletti Vouliagmeniben tanácskozó pénzügyminiszterei bejelentették: javasolják, hogy az Európai Központi Bank elnöki székét mindaddig Wim Duisenberg jelenlegi elnök foglalja el, amíg kijelölt utódja, a francia Jean-Claude Trichet nem tudja azt tőle megörökölni. Utóbbi ugyanis még perben áll egy tíz évvel ezelőtti ügyben, amikor a Crédit Lyonnais francia banknál volt vezető.

Duisenberg július elején szerette volna átadni helyét, Trichet ügye viszont a jelentések szerint szeptemberig is elhúzódhat. Duisenberg most elfogadta az uniós pénzügyminiszterek javaslatát: addig marad az EKB élén, amíg kijelölt utódja nem tudja átvenni tőle a munkát.

A pénzügyminiszterek és a tanácskozáson jelen lévő jegybanki elnökök elsősorban az iraki háború gazdasági kihatásaival foglalkoztak, és eltökéltségüket hangoztatták arra, hogy az eurózóna gazdasági növekedési feltételeinek gyorsítására reformokat hajtanak végre. Eichel német pénzügyminiszter ennek kapcsán fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az egyes tagországok központi bankjai is célozzák meg a kamatok csökkentését.

Egyetértettek, hogy ezt a fontos kérdést a hét legfejlettebb ország, a G7 ezen a héten esedékes tanácskozásán is megvitatják, miként a légitársaságok állami támogatását is, melyet az Egyesült Államok az iraki háborúra tekintettel el is határozott a maga esetében. Az EU meglehetősen óvatos az ilyen támogatások kérdésében, mivel azokat a versenyt torzító lépésnek tartja.