16,7 millió eurós büntetés a francia gazdáknak

euractiv.hu
2003.04.10. 09:32
Több francia városra kiterjedő tüntetéseken tiltakoztak a francia gazdálkodók az Európai Unió által kirótt hatalmas büntetés ellen. A francia mezőgazdasági szervezeteknek 16,7 millió eurót kell fizetniük amiatt, hogy a kergemarhakór idején törvénytelenül szabályozták a marhahús árát.

Franciaország legjelentősebb mezőgazdasági csoportosulása, az FNSEA és további öt szervezet kemény büntetést kénytelen fizetni amiatt, hogy 2001-ben titkos egyezséget kötöttek a marhahús minimális árának megállapításáról és az importáru kizárásáról.

Emiatt az Európai Bizottság párizsi irodája előtt a napokban tüntetés volt, Franciaország keleti részében pedig hét útblokádot alakítottak ki, több órán át gátolva a teherforgalmat. A párizsihoz hasonló tüntetésekre Franciaország más városaiban is sor került (Auch, Avignon, Cahors, Foix. Rodez), s a tiltakozók további akciókat ígérnek.

- A kiemelkedően magas pénzbírság jogos - nyilatkozta Mario Monti, az EU versenybiztosa, ugyanis három gazdaszervezet - köztük az FNSEA is - erőszakhoz folyamodott annak érdekében, hogy a vágóhíd-tulajdonosokat a titkos egyezség szerinti együttműködésre bírják.

A titkos megállapodás ugyan annak érdekében született, hogy a marhahús iránti keresletnek a kergemarhakór miatt bekövetkezett zuhanása idején védelmet nyújtson a szarvasmarha-tulajdonosoknak, ám az Európai Bizottság szerint ebben az esetben nyilvánvaló a versenyszabályok megsértése.

Az FNSEA, amelyet a legnagyobb összegű, 12 millió eurós (2,9 milliárd forint) büntetéssel sújtottak, fellebbezni fog a létét is veszélyeztető döntés ellen.