A Porsche Hungária továbbra is 10-15 százalékos autóár-emelkedésre számít

Napi Online
2003.04.10. 11:24
Az utóbbi időben több olyan hír is megjelent, hogy hazánk európai uniós csatlakozása után az új személygépjárművek árai akár 20 százalékkal is csökkenhetnek. A Porsche Hungaria ezzel szemben az, hogy 10-15 százalékos áremelkedésre számít.

A Porsche Hungaria azért számít 10-15 százalékos áremelkedésre, mert a cég véleménye szerint az egységes csoportmentességi rendtartás (GVO) életbe lépésével az ár-, illetve árrésharmonizáció hazánkban is követelmény lesz. Ennek lényege, hogy az egyes tagországokban a helyi adóktól megtisztított gépjárműárak plusz-mínusz 5 százalékkal térhetnek el a gyártó által meghatározotthoz képest.

Magyarországon az autók nettó értékei alacsonyabbak a nyugat-európai árakhoz viszonyítva, ezért a rendelkezés 10-15 százalékos áremelkedést is előidézhet. Nem egyértelmű a várható rendelkezés a jelenleg az importot terhelő 20 százalékos forrásadóról, hiszen azt több országban regisztrációs díjként jelenleg is beépítik a gépjármű árába. Erre hazánkban is van esély. A nettó gépjárműárak kiegyenlítődése miatt tehát az autók végleges fogyasztói árai valószínűleg emelkednek a magyar importőr szerint.