Géza
-12 °C
-4 °C

Ecostat: az iraki háború vége a fellendülés kezdete lehet

Napi Online
2003.04.28. 11:31
Egyelőre késik a konjunktúra a vezető nyugati gazdasági központokban, de az iraki háború vége egy fellendülés kezdetét is jelentheti. Mind az EU-ban, mind az Egyesült Államokban elképzelhető kamatcsökkentés - derül ki az Ecostat elemzéséből.

A kutatóintézet munkatársai szerint az iraki háború befejezése egy konjunktúrális időszak kezdetét jelentheti, ami legkorábban a második félévben bontakozhat ki. Kedvező, hogy az olaj világpiaci ára újra az OPEC által is várt sávban, 25 dollár körüli szinten ingadozik.

Az Egyesült Államokban 2002-ben 2,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, míg 2001-ben mindössze 0,3 százalékos volt a növekedési ütem. Az iraki háború hatására - a bizalmi indexek szerint - a belső kereslet az első negyedévben inkább stagnált, ami alacsonyabb GDP növekedést feltételez az év első felében. Konjunktúra kibontakozása csak a második félévtől várható, melynek érdekében kamatcsökkentés is elképzelhető az elkövetkező időszakban.

Az Európai Unió növekedését továbbra is behatárolják az egyensúlyra vonatkozó szigorú szabályozások, miközben néhány tagállamban a fiskális fegyelem lazulásának jelei mutatkoznak. Németország, Franciaország, Portugália és Olaszország is megközelítette, illetve átlépte a költségvetési deficitre vonatkozó előírást. Minthogy a konjunktúrális és nem a strukturális hiány növekedéséről van szó, az Ecostat nem számol az egyensúlytalanság tartóssá válásával a régióban.

A monetáris fegyelem eredményeként az euró kiemelkedő mértékben erősödött, ami az exportáló vállalalatok versenyképességét ronthatja. A gazdasági élénkítés elősegítéséhez monetáris lazításra lenne szükség, így az ECB várhatóan kamatot csökkent még az első félévben.