Egymilliós bírság az Elműnek

MTI
2003.05.14. 14:38
A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdai ítéletében egymillió forintra bírságolta a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt.-t. Az LB ezzel részben megváltoztatta a Fővárosi Bíróság ítéletét. Az elsőfokú ítéletben az FB az Elműt a 2000-ben bevezetett új rendszerű mérőóra-leolvasási és számlázási rendszer miatt gazdasági erőfölénnyel való visszaélés okán elmarasztalta. Akkor azonban a bíróság eltekintett annak a 2 millió forintos bírságnak a kifizetésétől, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rótt ki az áramszolgáltató cégre.

A GVH elsősorban az Elmű ajánlatának közlési módját kifogásolta, azt, ahogyan a cég az érintett fogyasztók döntését befolyásolta annak érdekében, hogy azok az új rendszert válasszák, amely lényege, hogy az Elmű évente olvassa le a mérőórákat a korábbi havi helyett. A fogyasztóknak kiküldött tájékoztatójában az Elmű a régi rendszerhez ragaszkodókat arra késztette, hogy saját költségükön maguk közöljék, ha az új rendszert nem kívánták alkalmazni, illetve a saját költségükre közöljék a havi óraállást.

A versenytanács csak jelképes összegű, 2 millió forintos bírságot szabott ki az Elműre, értékelve az új rendszer indokoltságát, ésszerűségét, valamint a cég időközben tapasztalható magatartását. Az Elmű a Fővárosi Bíróságnál fellebbezett, amely 2001. július 5-i hozott ítéletet. Ez ellen a GVH az LB-hez fordult fellebbezéssel. Az LB szerdai döntésében az Elmű csatlakozó fellebbezését teljes mértékben elutasította, míg a GVH fellebbezését részben elfogadta és a GVH eredeti 2 millió forintos bírságát 1 millióra mérsékelte.