Német gazdaság: közel a recesszió

2003.05.15. 12:30
A német GDP 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest - közölték csütörtökön a szövetségi statisztikai hivatalban. A tavalyi első negyedhez viszonyítva 0,5 százalékos növekedést könyveltek el a statisztikusok, ám 2003 első negyedében egy munkanappal több volt. Ezzel módosítva a növekedés csak 0,2 százalék lenne. Tavaly az utolsó negyedévben a megelőző negyedhez képest stagnálás volt. A szakmai világban akkor beszélnek recesszióról, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP. Ezért most még nem beszélhetünk a német gazdaság recessziójáról, csak egy ahhoz közeli állapotról.

Az előző negyedhez viszonyított visszaesést a külkereskedelemmel magyarázzák: a behozatal erősebben növekedett, mint a kivitel, a belső fogyasztás igen szerény bővülése ezt nem volt képes ellensúlyozni. A német gazdasági minisztérium csütörtöki kommentárja az olaj drágulását és az építőipar gyengeségét okolta. A szakemberek a második negyedévben sem várnak gazdasági növekedést Németországban. Az év egészére nézve még érvényesek a gazdaságkutató intézetek körülbelül 0,5 százalékos növekedést jelző jóslatai, a kormány előrejelzése plusz 0,75 százalék, az EU 0,4 százalékot GDP-növekedést jósol Németországnak.

A folytatódó lassulás miatt a németek aligha lesznek képes idén a GDP 3 százaléka - az euróövezeti korlát - alá szorítani államháztartási hiányát a tavalyi 3,6 százalékos hiányról. Hans Eichel pénzügyminiszter hétfőn már utalt az idei, ismételt túllépés eshetőségére. Németország gazdasága 2002-ben mindössze 0,2 százalékkal nőtt, az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben még 2,9 százalékkal bővült.