Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A Nissan bezárja madridi, fejleszti barcelonai üzemét

MTI
2003.07.02. 15:21
A Nissan Motor Co., a francia Renault 44,4 százalékos tulajdonában lévő harmadik legnagyobb japán autógyártó konszern négyszázmillió eurót szán barcelonai üzemében két új modell gyártását lehetővé tévő kapacitásbővítő beruházás megvalósítására 2005-ig. Emellett a madridi Cuatro Vientos üzemből 2006-ig Barcelonába telepíti át a 2,5 literes common rail dízel motorok gyártását.

A barcelonai Zona Franca üzemet a négykerékhajtású típusok és kis haszongépjárművek bázisává tervezi kiépíteni a Nissan a karosszéria, a motor és a hajtáslánc gyártásának integrálásával. A Nissan minden kutatási és fejlesztési tevékenységét is Barcelonába telepítik. A Nissan Motor Iberica SA (NMISA) három év leforgása alatt felszámolja a motorgyártást Madridban, ahol jelenleg négyféle típus készül. A madridi üzem minden alkalmazottja állásajánlatot kap a Nissantól.

A japán autógyár 1983 óta termel Spanyolországban és jelenleg hatezer főt foglalkoztat országszerte. A múlt évben 85 ezer Nissan készült Spanyolországban. A Nissan 383 ezer autót gyártott Európában az elmúlt évben. A két új modell, egy életmód-terepjáró és egy pick-up kisteherautó évi 80 ezres darabszámmal készül majd.