Tőkebefektetők is megvennék a Postabankot

MTI
2003.07.02. 15:45
A Postabank Rt. privatizációs tenderére indikatív ajánlatot adott be a Bartha és Társai Kft. a világ két vezető magántőke-befektetőjével, a Warburg Pincus-szal és az Advent Internationallel alkotott konzorciuma is - erősítette meg az Econews piaci körökből származó értesülését Kecskés Ilona, a Bartha és Társai partnere. A Bartha és Társai által vezetett konzorcium két másik tagja közül a mintegy 2,3 milliárd dollárt kezelő Advent International Magyarországon is ismert, mert már több befektetést is eszközölt a régióban. A nyolcmilliárd dollárt kezelő Warburg Pincus a világon az egyik legnagyobb presztízzsel bíró magántőke-befektető. A Warburg Pincus jelentős tapasztalatokkal rendelkezik pénzintézetekbe történő befektetések terén.

A nagy magántőke-befektetési alapok, melyeket főleg biztosító társaságok, nyugdíjalapok - mint például az IBM, a General Motors stb. nyugdíjalapjai -, regionális alapok és pénzügyi intézmények (IFC, EBRD) hoznak létre, foleg olyan vállalatokba fektetnek be, amelyek újraszervezésen, esetleg egy sikertörténettel kecsegtető teljes átalakuláson esnek át vagy további pénzügyi segítségre szorulnak. Általában négy-hat éves távlatban gondolkodnak, és mire kiszállnak a cégekből, addigra azok annyira megerősödnek, hogy a tőzsdére is bevezethetők, így a helyi tőkepiacot is erősíthetik.

Mint korábban már nyilvánosságra került, a Pb megvásárlására összesen hat befektető adott be szándéknyilatkozatot, a másik öt érdeklődő mind hitelintézet. Az Econews információi szerint az OTP Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank Hungary, a HVB Bank Hungary és a Citibank nyújtott be indikatív ajánlatot, néhányuk esetében a pályázó az anyabank. A pályázati információs csomagot rajtuk kívül a Kereskedelmi és Hitelbank is megvásárolta, de végül nem szállt be a versenybe. A befektetőknek a kötelező érvényű ajánlatot szeptember 12-én kell megtenniük.