Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Szabad a vásár Irakban - az amerikai olajvállalatoknak

MTI
2003.08.08. 13:51
Az amerikai olajvállalatok szabad kezet kaptak Irakban elnöküktől. A Spiegel Online jelentése szerint az "Executive Order 13303" nagy csendben kibocsátott elnöki rendelet még az emberi jogi és környezetvédelmi kérdésekben is mentességet biztosít számukra minden eljárás alól és semmisnek nyilvánít minden, az iraki olajat, illetve az iraki fejlesztési alapot érintő ítéletet és folyamatban lévő bírósági ügyet.

A Bush elnök által szignált rendelet heves ellenérzést váltott ki még amerikai jogtudósok körében is. "A rendelet szövegezése kísértetiesen emlékeztet a hadbíróságok jogosítványaira" - nyilatkozta Jamin Raskin, az American University alkotmányjogásza. Különösen a "minden bírósági eljárás semmisek tekintendő" kitételt tartja aggályosnak a jogtudós, aki szerint ez lehetővé teszi az amerikai olajvállalatok kivonását a polgári- és/vagy büntetőperek hatálya alól.

Az amerikai kormány a fenti és hasonló aggodalmakat a rendelet "téves értelmezésének" és teljességgel megalapozatlannak tartja. Taylor Griffin pénzügyminisztériumi szóvivő szerint a rendelet csakis és kizárólag a fejlesztési alapba áramló iraki olajbevételek jogi védelmét szolgálja. "A rendelet nem a vállalatok pénzét, hanem az iraki nép pénzét hivatott megóvni".