Lehel
17 °C
27 °C

A PM még nem tudja, honnan lesz pénz a nyugdíjakra

MTI
2003.08.08. 15:51
A házi feladat még olyannyira friss, hogy egyelőre nem szolgálhatok részletekkel - válaszolta az MTI-nek a PM helyettes szóvivője arra a kérdésre, hogy a tárca miként teremti meg az 53. heti nyugdíj kifizetésének fedezetét. "Ami biztos: a kért időben meglesz az előterjesztés, ami biztosítja az ez évi kifizetést" - mondta Csák Csongor. "Esetleg többet mondhatok majd, ha már konkrét verziók is rendelkezésre állnak arról, honnan lehet megtakarítani az összeget. Jelenleg a lehetőségek kiókumulálásán folyik a munka" - tette hozzá.

A kormány e heti ülésén döntött úgy, hogy még az idén novemberben kifizetik az 53. heti nyugdíjat, amit korábban a jövő januárra kívántak halasztani. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdi tájékoztatóján közölte: a miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, hogy a jövő heti kormányülésre készítsen olyan előterjesztést, amely lehetővé teszi az 53. heti nyugdíjak novemberi kifizetését.

A kormányzat július végén módosította az idei évre tervezett államháztartási hiányt a GDP 4,8 százalékára, ám ebben a számításban nem szerepelt az 53. heti nyugdíjak idei kifizetése. A 13. havi nyugdíj időarányos bevezetése 2003-ban 33 milliárd forint kiadást jelent. A törvény szerint mintegy 2,6 millió személy jogosult a 13. havi nyugdíj egynegyedére, az ellátás átlagos összege 12.600 forint.