Árpád
-2 °C
3 °C

Az MFB részesedést vásárolt az EIF-ben

MTI
2003.09.02. 09:32
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. 5 millió euró értékű részvényt vásárolt névértéken az Európai Befektetési Alapban (EIF), aminek révén - a csatlakozó országok bankjai közül elsőként - 0,25 százalékos részesedést szerzett. Az MFB az EIF döntéshozó testületeiben is helyet kapott. Az EIF fő tulajdonosa az Európai Beruházási Bank (EIB), amelynek 60 százalékos részesedése van, harminc százalékot az EU birtokol a Brüsszeli Bizottságon keresztül, tíz százalék pedig európai kereskedelmi és fejlesztési bankok tulajdonában van. Az alapra nincs tulajdonszerzési limit megállapítva. Az AAA-s minősítésű EIF fő tevékenysége garanciatermékek továbbítása a kis- és középvállalkozásokat hitelező bankok felé. A garanciák egy része az EU támogatásának köszönhetően ingyenesen hozzáférhető.

Az MFB várhatóan 2004-ben indítja el az első olyan programját, amely már az EIF, ezzel együtt az Európai Unió garanciáját is tartalmazza. Az alap átvállalja a Hitelgarancia Rt. által garantált kockázatok egy részét. Az állam az rt. által vállalat kockázatok 70 százalékát fedezi, a maradék felét, vagyis 15 százalékot a jövőben az EIF állja, maximum évi 100 millió euró értékben. Mint a bank kommunikációs munkatársa az MTI-ECO-nak, az MFB az alapban való tulajdonszerzés révén olcsó hitelhez és garanciához juthat, ami lehetővé teszi, hogy a nagyobb hitelkockázatú kisvállalkozások is kedvező kamattal juthassanak kölcsönhöz. Az MFB jelenleg egy 50 millió eurós, legalább 10 éves futamidejű hitelről is tárgyal az Európai Beruházási Bankkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?