A Tebész betekinthet a Brau-felvásárlás irataiba

MTI
2004.01.08. 16:26
A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) január 12-én, hétfőn betekinthet a Brau-felvásárlással kapcsolatban a felügyeletnél keletkezett iratokba - tájékoztatta a szervezet az MTI-t csütörtökön. A betekintésre az ad lehetőséget, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elfogadta ügyfélként a Tebészt. Az érdekvédő szervezet még október végén, mint Brau részvényes kérte a PSZÁF-nál, hogy ügyféli jogosultsága alapján betekinthessen a Brau felvásárlási ügyben keletkezett iratokba.

A felügyelet azonban vitatva a Tebész ügyféli minőségét, a kérés engedélyezésének végleges eldöntését 45 napra felfüggesztette. A PSZÁF ezek után meghozta határozatát, amelyben jóváhagyta az Amstel Rt. felvásárlási ajánlatát a Brau részvényekre. A Tebész ekkor "az államigazgatási eljárásokról" szóló törvény értelmezéséről véleményt kért a Belügyminisztérium jogi főosztályától. Egyebek közt arra kért választ, hogy a szervezet ügyfélnek tekinthető-e a Brau-ügyben. Válaszában a BM egyértelműen a Tebész jogértelmezésével értett egyet, hangsúlyozva azonban, hogy állásfoglalásának nincs utasító hatálya.

A felügyelet, a magának szabott határidő lejártakor, december közepén levélben értesítette a Tebészt, hogy előzetes időpont- egyeztetés után immár biztosítja képviselője számára az ügyfeleket megillető iratbetekintés jogát, ha bizonyítani tudja ügyféli minőségét, azaz bemutatja a részvényesi minőségét igazoló okiratot. A Tebész álláspontja szerint az állami felügyelet ezen ügyféli elismerése a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy cégfelvásárlásban immár a kisrészvényeseknek is vannak érdemi jogosítványaik.