A Lukoil tárgyalásba kezd az irkai olajkitermelésről

MTI
2004.01.11. 13:21
A Lukoil orosz olajipari cég vezetője azt mondta, hogy a februárban Bagdadba utazik, hogy felélessze a Dél-Irakban található Nyugat-Kurna olajmező fejlesztésével kapcsolatos, évekkel korábban megkötött 3,8 milliárd dolláros megállapodást.

Vagit Alekperov kijelentette, hogy cégének Irakkal kapcsolatos tervei továbbra is élnek és igen kedvezőnek mondta a kilátásokat.

A nyugat-kurnai olajmező fejlesztéséről a Lukoil még 1997-ben kötött megállapodást az akkori iraki vezetővel, Szaddám Huszeinnel, aki azonban semmisnek nyilvánította a szerződést, mert az orosz cég nem kívánta megszegni az Irak elleni ENSZ-szankciókat.

A múlt hónapban vezető iraki politikusok kijelentették: az orosz és a francia cégek számára is biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy versenybe szállhassanak iraki olajipari fejlesztésekkel kapcsolatos szerződések elnyeréséért.

Ezt megelőzően december elején Oroszország és Franciaország - amelyek ellenezték az amerikaiak vezette Irak elleni háborút - hajlandónak mutatkoztak arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek a velük szemben felhalmozódott több milliárd dollár iraki adósság csökkenéséről.