A kínai gazdaság 8,5 százalékkal nőtt

MTI
2004.01.13. 11:51
Hat év óta a leggyorsabban, 8,5 százalékkal nőtt Kína gazdasága 2003-ban, a hazai és a külföldi befektetések emelkedésének és a kezdődő világgazdasági élénkülésnek köszönhetően - közölte a kínai adóhatóságának elnöke, előzetes adatként. A statisztikai hivatal a jövő héten teszi közzé a hivatalos adatokat. Az adóbevételek tavaly 20,3 százalékkal nőttek, a GDP pedig 8,5 százalékkal. A kínai GDP éves szintre vetítve a harmadik negyedévben 9,1 százalékkal bővült. 2002-ben nyolc százalékkal nőtt a kínai GDP.

A gazdaság erőteljes növekedéséhez hozzájárultak a nagy összegű külföldi vállalati befektetések, amelyeket az olcsó munkaerő és a hatalmas kínai piac vonz. Kínába 2003 január-november időszakban 47 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett. Legutóbb például a PSA Peugeot jelentette be, hogy 600 millió eurós beruházással megduplázza gyártókapacitását kínai üzemében 2006 második felére. Az állam infrastrukturális - főként utakra és hidakra fordított - beruházásai csaknem 30 százalékkal nőttek az első tizenegy hónapban.

A világgazdaság kezdődő élénkülése is segített a kínai exportnak, amely 35 százalékkal nőtt, 438 milliárd dollárra. Az erős kínai gazdasági növekedésből Dél-Korea gazdasága is profitált, amely ötven százalékkal növelte kivitelét tavaly a szomszédos országba. Kim Dzsin Pjo pénzügyminiszter becslése szerint Dél-Korea gazdasága az idén 6,5 százalékkal bővülhet, a tavalyi - előzetes adat szerint - 2,9 százalék után.