MÁV: kevesebb támogatás, több hitel

Napi Online
2004.02.02. 12:42
A MÁV tavaly elindított átalakítási programjának eredményeként 2006-ra 47 milliárd forintos, a bevételek növekedéséből és a költségek csökkentéséből származó hatékonyságjavulást tervez, amiből 15 milliárd ez év végéig megvalósulhat - jelentette ki Mándoki Zoltán, a vasúttársaság vezérigazgatója. Ez az az összeg, amelyet a MÁV saját hatáskörben, vagyis a külső körülmények figyelembe vétele nélkül érhet el.

Mándoki a NAPI Online kérdésére kifejtette, hogy a 2004-es központi költségvetés forráshiány miatt valóban nem teremtette meg a MÁV EU-konform finanszírozását, s a korábbi években megszokott 100 milliárdos, vagy annál valamivel magasabb állami támogatás helyett 98 milliárd forintot kap. Az idén a központi pénzek hiánya ellentételezésére az állam több hitelre vállalt garanciát.

Az állami garancia 2004-ben összesen 59,5 forint kölcsönre él, ami duplája a korábbi esztendőkben évente felvett hitelmennyiségnek. Mándoki kérdésünkre elmondta, hogy az újabb kölcsönnel 150 milliárd forintra nő a MÁV hitelállománya, ami 50 százalékos eladósodottságot jelent.