Jelentősen nőtt a Lafarge cementgyártó cég profitja

MTI
2004.02.26. 16:34
A francia Lafarge SA, a világ legnagyobb cementgyártója elemzői várakozásokat meghaladó tiszta nyereséget jelentett tavalyról a tőkenyereségnek köszönhetően, működési profitja azonban 9 százalékkal csökkent a valautárfolyam-hatások miatt.

A világ 75 országában tevékenykedő Lafarge azt is közölte csütörtökön, hogy 2004-ben már működési nyereségének emelkedését várja szokásos tevékenységében, árfolyamhatásokat nem számítva.

A Lafarge működési profitja 1,934 milliárd euróra csökkent 2,132 milliárdról, mindenekelőtt a gyenge dollár miatt. Változatlan valutaárfolyamon és vállalatszerkezetben, leszámítva a 99 millió eurós nyugdíjterhet, a működési nyereség 6,9 százalékkal nőtt volna tavaly. A tiszta nyeresége 728 millió euró volt tavaly, a 2002-es 456 millió euró után. Az elemzői várakozások átlaga 1,91 milliárd euró működési profit, és 658 millió euró tiszta nyereség volt.

A jelenlegi piaci irányzat folytatódása és a vállalat teljesítményének javulása okot ad arra, hogy a működési profit emelkedésében bízzunk a szokásos tevékenységben, árfolyamhatások nélkül - áll a vállalat közleményében.