Százmillió eurós mínusz a Fiatnál

Napi Online
2004.02.27. 13:31
A Fiat az elmúlt év utolsó negyedét üzemi szinten a vártnál nagyobb, 142 millió euró nyereséggel zárta, az éves nettó veszteség 1,9 milliárd euró lett, az egy évvel korábbi 4,3 milliárdos mínuszrekord után.

Az olasz ipari csoport autógyártó részlege 97 milliós veszteséget hozott össze az október-decemberi időszakban, ami a legpesszimistább elemzők várakozásait igazolta. Az egész éves hiány megközelítette az egymilliárd eurót.

Az 5,71 milliárdos negyedéves árbevétel gyakorlatilag megegyezett a 2002 végivel, vagyis az akkori, állami vásárlásösztönző eszközök okozta fellendülés után az új modellek - a Panda és a Lancia Ypsilon - debütálása segítette szinten tartani a forgalmat.

Tavaly egyébként 8,8 százalékkal 1,7 millió darab alá csökkent a Fiat által eladott autók száma, a szintén nem túl fényes 2002-es szinthez képest. A csoport továbbra is arra számít, hogy az idén üzemi szinten már nullszaldós lesz, 2005-re pedig a nettó veszteség is eltűnik, míg az autógyártástól kisebb mínuszt várnak.