Már 980 ezer MasterCard kártyát bocsátottak ki

MTI
2004.03.05. 11:21
Magyarország az unióhoz csatlakozó országok közül felkerült az EU első tíz országának rangsorába a MasterCard kártyák forgalmazásában. A MasterCard bankkártyák kibocsátása tavaly 31 százalékkal növekedett, s elérte a 980 ezret.

Magyarország megelőzte az EU-tagállam Ausztriát - közölte a társaság. A MasterCard International legutóbbi összegzése szerint tavaly a magyar állampolgárok összesen 20,66 millió tranzakciót hajtottak végre MasterCard kártyáikkal, ezzel mintegy bruttó 2,86 milliárd dollár értékben vettek fel pénzt, illetve vásároltak a különböző elfogadási helyeken. Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója kijelentette: "Magyarország felzárkózása dinamikusan folytatódik az Európai Unióhoz. Kártyaszámban jelentős előrelépést hozott az elmúlt év: a MasterCard és a MasterCard Electronic márkák kibocsátása közel egyharmaddal bővült, bár a kártyahasználat még elmarad az uniós átlagtól."

A MasterCard International kártyatársaság által kibocsátott kártyákhoz tartozó Maestro-bankkártyák is jelentős dinamikát mutattak tavaly. Az elmúlt év negyedik negyedévében mintegy 3 százalékkal bővült számuk, mely 2003 végére elérte a 2,64 millió darabot. Magyarországon a Maestro "plasztikpénzzel" közel háromezer bankjegykiadó automatából lehet készpénzt felvenni, illetve ezeket a kártyákat mintegy 24.500 kereskedőhelyen fogadják el, ahol a vásárlás díjmentes.