Új tulajdonosok az Index.hu Rt.-ben

2004.03.08. 18:03
Mucsi György, az Index.hu Rt. jelenlegi vezérigazgatója és Sándor István, a Danubius Rádió volt vezérigazgatója lett a többségi tulajdonosa az Index.hu Rt-nek. A két vevő a március 5-én aláírt megállapodás szerint kivásárolta az eddigi tulajdonosok egy részét. A megvásárolt csomag többsége az alapítók, illetve több magánember kezében volt. Szakértői becslések szerint az Index jelenleg 1-1,5 milliárd forintot ér.

A tranzakció eredményeképpen Mucsi György 40 százalékban, Sándor István pedig 30 százalékban vált az Index.hu Rt. tulajdonosává. A fennmaradó 30 százalékos tulajdonrész a jelenleg szintén tulajdonosváltás előtt álló Elender Rt-től a Wallis csoport informatikai szolgáltatásokra szakosodott cégéhez, a Wallitrade Kft-hez került.

Az 1999. májusában alapított Index a múlt évben dinamikusan növelte olvasottságát és árbevételét, az előzetes adatok szerint közel 80 millió forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti (EBITDA) eredményt ért el.

"Az Index mostanra már túl van a mélyponton, megalapozott üzleti modellre építő, gyorsan fejlődő médiavállalkozássá vált, amelyben további növekedési lehetőségeket látok" - fogalmazott Mucsi György vezérigazgató.

A cég közleménye szerint a tulajdonosváltás a szerkesztőség működését semmilyen formában nem érinti. Az Index szerkesztőségének függetlenségét az a 2001-ben aláírt, és az új tulajdonosok által is elfogadott charta garantálja, amelyben a mindenkori tulajdonosok vállalják az újságírói munka szuverenitásának biztosítását.