Krisztina
19 °C
25 °C

A pénz boldogít

euractiv.hu
2004.03.29. 10:58
Átlagon felüli mértékben elégedettek otthonukkal és életszínvonalukkal a magas jövedelmű német családok, derült ki a német szövetségi kormány megrendelésére, a Német Gazdasági Kutatóintézet (DIW) által végzett felmérésből. A tehetősek egészségesebbek, nagyobb arányban élnek stabil párkapcsolatban, és - némiképp talán meglepő módon: - több gyermekük van, mint az átlagos jövedelmű német családoknak.

Tíz gazdag családból kilencnél nagy a számítógép-kultusz, s közel nyolcvan százalék mással takaríttatja otthonát. A jól szituáltak fele a munkája miatt hajlandó lemondani szabadidejének jó részéről.

A kutatás során 1225 német háztartásban összesen 2671 személyt kérdeztek meg, a felmérésben részt vevő családok évi nettó jövedelme 46 ezer euró vagy ennél több volt. A DIW-tanulmány "különösen jómódú" háztartásként jelölte meg azokat, amelyeknek évi jövedelme meghaladja a hatvanezer eurót - ebbe a kategóriába a német háztartások három százaléka esik. A válaszokból kiderül: a gazdag németeket az a tudat teszi boldoggá, hogy ha kedvük tartja, egyetlen nap alatt elkölthetik (és olykor el is költik) egész évi jövedelmüknek akár húsz százalékát.

A több pénz viszont kevesebb szabadidőt jelent - ez az ára a gazdagságnak. Szakemberek szerint ezek az emberek nem annyira attól tartanak, hogy pénzt veszítenek, ha visszavesznek a tempóból, hanem egyszerűen imádnak dolgozni.