Csődvédelem az Air Canadának

MTI
2004.03.29. 13:25
A tavaly április elseje óta csődvédelem alatt álló kanadai légitársaság, az Air Canada hétfőn kérte a csődvédelem meghosszabbítását április végéig, a szakszervezetekkel folytatott, kétes kimenetelű vita miatt. A vezetés és a szakszervezetek között a légitársaság átalakítási tervében javasolt, a nyugdíjterveket érintő változtatások miatt van nézeteltérés.

A légitársaság megmentésén fáradozó hongkongi befektető, Victor Li megmentési tervét a bíróság már jóváhagyta: Li Trinity Time Investments nevű cége ezért azzal fenyegetőzik, hogy megegyezés hiányában 488 millió amerikai dollárját, amelyet a légitársaságba fektetne, elviszi, ha a szakszervezetek által kifogásolt változtatásokat a nyugdíjtervekben nem hajtják végre.

Az Air Canada szakszervezetei azzal érvelnek, hogy évi több mint egymilliárd kanadai dollárt (758 millió dollár) áldoztak fel a költségcsökkentés oltárán tavaly, a nyugdíjtervekkel kapcsolatos biztosítékokért cserébe, és több engedményre nem hajlandóak.

A vezetés szerint viszont a bér- és a juttatáscsökkentésből, valamint a hatékonyság növeléséből eredő megtakarítások - amelyekről tavaly nyáron állapodtak meg - kisebbnek bizonyulnak annál, mint amelyet a szakszervezetek eredetileg jóváhagytak.

Az Air Canada az eredeti tervek szerint 2003 végéig szerette volna befejezni az átalakítási tárgyalásokat. Ötvenkét hét óta a cég papírjai 49,20 százalékot vesztettek.