Negyven százalékos osztalék a Richternél

MTI
2004.03.29. 13:43
A Richter Gedeon Rt. igazgatósága a törzsrészvények névértékére vetítve 44 százalékos osztalék kifizetését javasolja a 2003. évi eredmény terhére - derül ki a gyógyszergyár hétfőn közzétett közgyűlési meghívójából. Az osztalék mértékét a társaság április 28-ra összehívott éves rendes közgyűlése hagyja jóvá.

Az elsőbbségi részvényekre az előző évekhez hasonlóan 12 százalékos osztalékot fizet a Richter. Az osztalékjavaslat összhangban van a Richter korábbi osztalékpolitikájával, miszerint az adózott nyereségének a 25 százalékát osztja szét a részvényesek között.

A gyógyszergyár 2003-ban 32,783 milliárd forint adózott nyereséget ért el a magyar számviteli szabályok alapján készült, auditált mérleg szerint. Ennek 25 százalékát, mintegy 8,2 milliárd forintot szán osztalék kifizetésre a cég. A Richter-csoport konszolidált adózott nyeresége 34,503 milliárd forint volt tavaly.

Az előző évben a törzsrészvényekre 33 százalékos, azaz részvényenként 330 forint osztalékot fizetett a társaság a 2002. évi, 24,45 milliárd forint adózott nyereségéből.

A közgyűlésen a részvényesek jóváhagyják az anyavállalati és a konszolidált éves beszámolókat. Döntés születik az elsőbbségi részvények törzsrészvényekké alakításáról a részvénytulajdonosok kérése alapján, valamint saját részvények megszerzéséről is határoz a közgyűlés. Igazgatósági és felügyelő bizottsági tag választása is szerepel a napirenden.