Jukosz: Svájc hivatalosan zárolt több milliárd frank értékű számlát

MTI
2004.03.29. 18:24
Svájc hivatalosan zárolt a Jukosz orosz olajcégnél vizsgált pénzmosási botrány kapcsán több milliárd svájci frank értékű számlát. A svájci szövetségi ügyészség hétfői közlése szerint a zárolásra Oroszország jogsegély-kérelme alapján került sor.

A zárolt pénzek olyan természetes és jogi személyek vagyonát képezik, amelyeket érint a Jukosz óriásvállalatnál folyó oroszországi büntetővizsgálat. A orosz ügyészség szerint a zárolt számlák között van olyan is, amely Mihail Hodorkovszkijé, az olajcég bebörtönzött alapítójáé. Az ügyben érintett számlák már március 4. óta ideiglenes zárlat alatt voltak.

Hodorkovszkijt és társait a főügyészség egy 1994-ben privatizált vállalat 20 százalékos pakettjének elsikkasztásában való részvétellel, valamint nagystílű adócsalással vádolja. Az illetékes moszkvai bíróság engedélyezte a főügyészségnek az orosz érintettek svájci számláinak zároltatását.

Az orosz ügyészség szerint 5 milliárd dollárnak megfelelő összeg zárolásáról van szó. A svájci ügyészség ezt nem volt hajlandó megerősíteni vagy pontosítani. Csupán annyit közöltek: a számlák értéke több milliárd frankra rúg.