Százmilliárd az agráriumnak

MTI
2004.03.30. 17:04
A mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére újabb 105 milliárd forintot szán a kormány a következő három évben; a program az EU csatlakozással indul - jelentette be Németh Imre egy ópusztaszeri konferencián.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: a kormány a mezőgazdasági termelőknek szeretne területhasználati jogot és vásárlási lehetőséget biztosítani a nemzeti földalapból, és a haszonélvezeti jogot a jövőben a társaságok is megkaphatnák. Az Európai Unióból érkező közvetlen támogatásokat a kormány a területhasználat alapján fogja eljuttatni a gazdáknak, ez az összeg az idén eléri a 46 milliárd forintot.

A SAPARD-támogatások területén hároméves lemaradásunk volt, de most hetente ötven-száz pályázat érkezik ezekre az uniós forrásokra - közölte a miniszter, aki szerint ezzel lehetőség nyílt a mintegy 52 milliárd forint értékű támogatás lehívására.

A programok főként az alapanyagok versenyképes termelését, a halászati ágazat strukturális átalakítását, a vidéki jövedelemszerzés lehetőségeinek bővítését és a mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra megalapozást segítik. Az összeg negyedét kell hazai erőből fizetni, a többit az unió állja.