Remek formában az orosz gazdaság

MTI
2004.04.07. 15:34
Az orosz gazdaság remek formában van, de változatlanul olajfüggő, és az oligarchái nem elég hatékonyak - a Világbank szerdán közzétett jelentése szerint. Az orosz gazdaság az 1998-as pénzügyi válságtól 2003 végéig eltelt öt év alatt 38 százalékkal növekedett a magas olajárak jóvoltából - állapította meg a Világbank moszkvai irodája tanulmányában.

Oroszország már messze jár a tervgazdaságtól, szolgáltató szektora pezseg, munkaereje vándorol az állásteremtő térségekbe. De a gazdaság még mindig szervezetlen, s a szerkezetváltás lassult a megújult növekedés közepette, ami sok helyi kormányzatnak módot adott silány állások támogatására a nem piaci szolgáltásokban - állt a Christof Rühl moszkvai főközgazdász által koordinált jelentésben. Az orosz kormány diverzifikációs stratégiája mérsékelheti az aránytalan függést az olaj- és földgáz exporttermelésétől (az aktív lakosság 1 százaléka állítja elő a GDP egyötödét) - vélte a nemzetközi pénzintézet, szorgalmazva a vállalatok olcsó energiával való támogatásának felszámolását, az oktatás és az egészségügy reformját is.

A tanulmány szerint az 1990-es évek privatizációiban meggazdagodott, befolyásos oligarchák által kiépített 23 nagy konglomerátum az orosz ipar több mint harmadát ellenőrzi az eladások alapján, és a munkahelyek legalább hatodát biztosítja. Ezek a nagy üzleti csoportok hatékonyabbak ugyan, mint a szövetségi kormány és a regionális kormányzatok tulajdonában lévő vállalatok, de kevésbé termelékenyek, mint a külföldi és hazai magántulajdonosok cégei. A világbanki szakértők ezért szigorú monopóliumellenes szabályozást ajánlottak, de egyben óvtak a privatizációk bírósági bolygatásától, ami új bizonytalanságot kelthet. A jövő útja a magántulajdon védelmén, a szabad versenyen és a világgazdasági integrálódáson át vezet - írták.