Felfüggesztették az Alitalia részvények forgalmát

MTI
2004.05.05. 13:54
Az Alitalia részvényeivel a csütörtökre tervezett felügyelő bizottsági ülésig nem kereskednek a milánói tőzsdén. Kedden és szerdán már néhány órára felfüggesztették a részvények kereskedését, miután a papírok közel 15 százalékkal estek, és egyelőre bizonytalan a csődközelben levő légitársaságról folyó tárgyalások eredménye.

A részvények árfolyamának süllyedése a légitársaság jövőjéről hétfőn kezdődött válságtanácskozás óta tart: a kormány, az Alitalia vezetése és a szakszervezetek alkudozásában a megegyezés esélye csekély, nagy viszont a valószínűsége a légitársasági csődnek. Az olasz ipari miniszter és a szakszervezetek kedden úgy nyilatkoztak, hogy az Alitaliát csődgondnok irányítása alá helyezhetik.

Az Il Sole 24 Ore című gazdasági lap tudomása szerint a felügyelő bizottság rendkívüli közgyűlést kell összehívjon, miután az állam nevében főrészvényes olasz kincstárügyi minisztérium - 62 százalékos részesdéssel - csődgondnokság alá készül helyezni a légitársaságot. Ugyanakkor az Alitalia részleges privatizációja sem kizárható.

Hétfőtől - egy héten át - a kormány folyamatosan tárgyal a szakszervezetek képviselőivel és az Alitalia vezetésével, azzal a céllal, hogy megmentsék a csődtől az olasz állami légitársaságot. Az alkudozásban megvitatják egy jelentős létszámcsökkentés lehetőségét is: olasz sajtójelentések szerint legalább 25 százalékos csökkentés - mintegy 5000 álláshely - lenne szükséges a légitársaság szanálásához.

Megfigyelők szerint azonban ha létrejön is a megállapodás, az olasz kormány pénzügyi támogatási lehetősége igen korlátozott az Európai Unió szigorú előírásai miatt. Az olasz kormány ugyan 100 millió eurós intézkedési tervet jelentett be hétfőn a válságban levő Alitalia számára, ez az összeg alig a fele a korábban jelzettnek. A légitársaság napi vesztesége 1,2 millió euró. Időközben a szakszervezetek az elmúlt hét vadsztrájkjai után további sztrájkhullámot helyeztek kilátásba a munkahelyek megmentésére.