A betétbiztosítás összege hatmillióra emelkedett

MTI
2004.05.06. 15:16
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2004. május 1-jétől az eddigi legfeljebb hárommillió forint helyett hatmillió forint kártalanítást fizet a bankbetétek tulajdonosainak egy esetleges pénzintézeti csőd esetén - jelentette be Jánossy Dániel, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója.

A betétbiztosítási határt az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás tette szükségessé, ugyanis az EU-tagországok betétbiztosítói legalább 20 ezer euró értékben fizetnek kártalanítást a betéttulajdonosoknak. A hatmillió forintos összeghatár jelenleg mintegy 23 ezer euró, tehát meg is haladja az EU-országokban kötelező minimumot - mondta Jánossy Dániel. A május 1-jétől életbe lépő hatmillió forintos betétbiztosítási határhoz önrész is társul. Egymillió forintos összegig 100 százalékos az OBA kártalanítási kötelezettsége, az a fölötti részből 10 százalék önrész magát a betétest terheli, 90 százalékot a betétbiztosító térít, de úgy, hogy a teljes kifizetett összeg nem haladhatja meg a hatmillió forintot. Az önrész alkalmazása egyébként nem kötelező az EU-ban, van olyan ország - Anglia például -, ahol nem alkalmaznak önrészt.

Az Országos Betétbiztosítási Alap vagyona 2002 végén 42 milliárd, tavaly év végén 44 milliárd forintra rúgott, vagyonát három vagyonkezelő cég fektette be: az OTP Alapkezelő és a CA IB Alapkezelő 40-40 százalékát, a CIB Alapkezelő a 20 százalékát. A portfóliókezelés megítélésénél a MAX Capital - rövid és hosszú lejáratú állampapírokat tartalmazó - referenciaindexet alkalmazzák, amely 2003-ban 1,16 százalék volt. Az OBA vagyonán a portfóliókezelők tavaly átlagosan 1,5 százalék hozamot értek el.