A magyar tőzsdére jönne a PKN

MTI
2004.05.19. 10:59
A PKN Orlen részvényeinek bevezetése a budapesti értéktőzsdére segítene a lengyel olajipari vállalat és a magyar Mol Rt. egyesítésére vonatkozó döntés meghozatalában, az egyesülés következményeinek felmérésében, és ettől az egész folyamat átláthatóbbá válna - mondta a lengyel kincstárügyi miniszter, a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerdai számában megjelent nyilatkozatában. Jacek Socha hangsúlyozta: minden cégnek emelkedik az értéke, amelyet egy másik piacon is jegyeznek. Jelenleg a PKN Orlen piaci értékelése alacsonyabb a Molénál, és ez a lengyel fél számára azt jelenti, hogy előnytelenebb pozícióból indul a fúzió felé. A két ország EU-csatlakozása után nincs komoly akadálya annak, hogy a két társaság kölcsönösen megjelenjen a másik fél tőzsdéjén - mondta a miniszter.

Az egyesülés ez idő tájt inkább a médiában létezik - jelentette ki a miniszter -, mert egyelőre hiányzik egy becsületes elemzés arra vonatkozóan, hogy az összeolvadás valóban jó megoldás lenne-e. Mindkét félnek megvan a saját véleménye, de ebből egy összefüggő dokumentumot kellene összeállítani. A PKN Orlen jövőjét illetően nem a fúzió az egyetlen lehetőség, vannak más elképzelések is, de hiányoznak az összefoglaló elemzések arról, hogy ezek az elgondolások mit jelentenének Lengyelország energiabiztonsága szempontjából, és milyen hasznot hoznának a kincstár számára - fejtegette a miniszter.

A PKN Orlen szerda délelőtt 27,70 zloty volt as varsói értéktőzsdén, 1,09 százalékkal drágább a keddi, 27,40 zlotys zárónál. Szerdán 27,80 zlotyn nyitott.