Nem lesz megszorító csomag

MTI
2004.05.25. 16:22
Nincs szükség semmilyen kormányzati beavatkozásra, természetesen nagy figyelemmel kíséri a kormányzat a gazdaság folyamatait, az államháztartás alakulását. Az államháztartás bevételei májusban a vártnál jobban alakultak, miközben a kiadások a prognózis szerint teljesülnek - mondta az MTI-nek és a Reutersnek adott keddi nyilatkozatában Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter örömét fejezte ki a tekintetben, hogy mind a kormányzat, mind a Reutersnek nyilatkozó elemzők, mind pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői hasonlóképpen ítélik meg a magyar gazdaság folyamatait.

Draskovics Tibor szerint májusban, az EU-belépést követően kifejezetten jól alakulnak az államháztartás áfa-bevételei. A pénzügyminiszter különösen örvendetesnek mondta azt, hogy mind a GDP növekedésére, mind az infláció alakulására vonatkozóan lényegében azonos a kormány és a Reuters által megkérdezett szakértők "ítélete". A GDP növekedését illetően a Pénzügyminisztérium (PM) a 2004-es GDP-bővülést 3-3,5 százalékra várja, míg az elemzők 3,4 százalékot valószínűsítenek konszenzusukban. Az inflációt pedig az elemzők éves szinten 6,7 százalékra várják, míg a PM 6,5 százalékra prognosztizálja. "Lényegében ebben nincs különbség, mivel az év elejéhez képest az elemzők lejjebb vitték számadataikat" - húzta alá a pénzügyminiszter.

Draskovics Tibor elmondta: különbség csupán az államháztartási hiány alakulását illetően áll fenn a kormányzat és a Reuters által megkérdezett elemzők véleménye között. A pénzügyminiszter azonban ezt a 0,3 százalékpontos különbséget, ami összesen hozzávetőleg 60 milliárd forintot jelent a 12.000 milliárd forintos államháztartási kiadásból, kis különbségnek tartja, amire azonban mégis figyelni kell. A pénzügyminiszter aláhúzta: a 2004-es év első négy hónapjának államháztartási számai a prognózis szerint alakultak, sőt valamivel jobbak voltak a vártnál. Májusban az importáfa-bevételek kedvező képet mutatnak, a májusi előzetes számok alapján a központi bevételek a vártnál magasabbak, a kiadások pedig megnyugtatóan az előzetes elképzelések szerint teljesülnek.