Rogán parlamenti döntést szeretne a gyógyszerárról

MTI
2004.06.03. 13:23
A Fidesz a házszabálytól való eltéréssel javasolja, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésén döntsön a gyógyszerárakról - közölte az MTI-vel Rogán Antal csütörtökön. "A kormánynak nincsen javaslata, amit benyújtott volna a parlament elé, hanem csak és kizárólag egy képviselői önálló indítványról szavazna a Ház, és ott sem a végszavazás történne meg, hanem csupán a módosító indítványokról szavaznánk" - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese annak kapcsán, hogy a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés rendkívüli ülést tart jövő hétfőn a gyógyszerárak megállapításáról szóló törvény módosítása miatt.

A Fidesz támogatná Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) javaslatát is és azt szeretné, hogy hétfőn legyen végszavazás. A kormány vagy azért nem akarja, hogy hétfőn végszavazásra kerüljön sor, mert "a kormánynak nincsen elképzelése arról, hogy mit akar a gyógyszerárakkal, vagy pedig arról van szó, hogy a kormány valami miatt sumákol, és a választások után valami egészen mást kíván elfogadtatni a parlamenttel, mint amiről a választások előtt beszélt" - mondta. Rogán Antal közölte: ha a kormány valóban rendelkezik elképzeléssel a gyógyszerárakra vonatkozóan, a Fidesz támogat minden olyan javaslatot házszabálytól eltéréssel is, amely lehetővé teszi a gyógyszerárak csökkentését.

Az Alkotmánybíróság a múlt héten nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a gyógyszerek árának befagyasztásával összefüggő kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A kormány hétfőn nyilatkozik arról: támogatja-e Bőhm András és Szabó Lajos javaslatát a gyógyszerárak befagyasztásáról - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán. Közölte azt is, a kabinet folyamatosan egyeztet a gyógyszergyártókkal. Bőhm András korábban az MTI-nek azt mondta: indítványuk lényege, hogy "ha rendkívüli körülmények állnak be a gyógyszerpiac területén, akkor a kormány indokolt esetben jogosult legfeljebb egy évre befagyasztani a gyógyszerek árát".