Az OMV is érdeklődik a horvát INA iránt

MTI
2004.06.07. 14:41
Az osztrák olajipari társaság, az OMW a horvát kormányhoz fordult a kéréssel, adjanak felvilágosítást az INA olajipari cégre vonatkozó további privatizációs tervekről. Az OMV egyidejűleg közölte, hogy csak információkérésről van szó, az OMV "nem döntött arról, hogy részesedést kívánna szerezni az INA-ban".

Az osztrák társaság ezzel egyben cáfolta az egyik horvát lapban megjelent értesülést, miszerint szándéklevelet küldtek volna az INA 25 százalékos részének megszerzésére. A horvát vezetés áprilisban elhalasztotta 2005-ig az INA tulajdoni részének értékesítését.

A MOL kezében van az INA 25 százaléknyi része, míg a fennmaradó hányaddal a horvát kormány rendelkezik. A MOL tavaly 505 millió dollárt fizetett az INA egynegyedéért.

A legnagyobb horvát vállalat privatizálásának második szakaszát májusban akarták beindítani úgy, hogy a társaság részvényeinek 15 százalékát a helyi tőzsdére vitték volna. Ezt az akciót azonban áprilisi bejelentés szerint a nyomott piaci árakra való tekintettel elhalasztották.