Kevés cseh dolgozik az Unióban

MTI
2004.06.08. 12:31
Nem várható, hogy a közeljövőben a cseh állampolgárok tömegesen vállalnának munkát az Európai Unióban - állítja a cseh statisztikai hivatal, amely átfogó felmérést készített a Nyugaton dolgozó csehekről. "A külföldön dolgozó cseh állampolgárok sem a következő két évben, sem később nem fognak komolyabb fenyegetést jelenteni az Európai Unió régi tagországainak munkaerőpiaca számára" - olvasható a dokumentumban.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint 2003 végén mintegy 22.800 cseh állampolgár dolgozott Nyugaton, s számuk a szakértői becslések alapján a közeljövőben is legfeljebb ötvenezerre emelkedik. Az éles politikai viták ellenére sem várható nagyméretű cseh munkaerő kiáramlás a Nyugat felé - állítják a statisztikusok.

A Nyugaton dolgozó mintegy 23 ezer csehnek mintegy harmada hivatalos engedéllyel vállalt munkát a régi uniós országokban, míg kétharmaduk hivatalos engedély nélkül. A havi átlagkeresetük 51 ezer korona volt, ami valamivel több mint háromszorosa a csehországi havi átlagbérnek. A magas keresetek és a jobb munkakörülmények a prágai sajtó szerint a csehek nyugati munkavállalása területén meghatározóak.

A csehek többsége Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Nagy-Britanniában dolgozik. Németországban minden harmadik, míg Ausztriában vagy Nagy-Britanniában minden hetedik cseh talált munkát.

A prágai hatóságok nyilvántartása szerint a legtöbb cseh állampolgár 1993-ban dolgozott Nyugaton. Az akkori 25 600 cseh állampolgár évi keresete négymilliárd korona volt. 2003-ban a 22 800 cseh állampolgár viszont már 13,9 milliárd koronát keresett. A Nyugaton dolgozó csehek száma 1993 és 2001 között 25 600-ról 15 600-ra csökkent. Azóta ismét emelkedik.