Inflációs riadó az euró zónában

euractiv.hu
2004.06.17. 10:31
Jean Claude Trichet, az EKB elnöke Frankfurtban arra figyelmeztetett, hogy a nyersolaj árának hullámzása az inflációs várakozások emelkedését eredményezheti; ugyanakkor leszögezte: a bank éberen fog őrködni azon, hogy kiküszöbölje a másodlagos hatásokat. Az üzenet a részvénypiacok szereplőinek szólt, a befektetők egy része ugyanis aggódott amiatt, hogy az Európai Központi Bank agresszív alapkamat emeléssel reagál a világpiaci helyzetre.

Trichet ismételten hangsúlyozta: az Európai Központi Bank figyelemmel követi a folyamatokat, szükség esetén rugalmasan alkalmazkodik és interveniál, nem kötelezte el magát semmilyen elvi monetáris megfontolás mellett. Azután keletkezett riadalom az euróövezetben, hogy hétfőn nyilvánosságra került a májusi, 2,8 százalékos francia inflációs adat. A teljes eurózóna májusi inflációs mutatóját 2,5 százalékra várják, ami az elmúlt két év legmagasabb száma.

Az elmúlt hónapokban még azért nehezedett politikai nyomás Trichet-re, hogy az EKB csökkentse az alapkamatot, ám a bankelnök akkor is megőrizte függetlenségét, eltökéltségét, és ellenállt, nem engedett a két százalékból. A piac most 2,25 százalékos kamatot prognosztizál szeptemberre, és 2,5 százalékost decemberre. A spekulációk máris növelték az inflációs nyomást a világgazdaságban: a Bank of England kamatot emelt, és erre a lépésre számítanak a FED részéről is.

Gazdasági, pénzügyi elemzők úgy látják: az EKB bölcsen kivár, s 2005 első negyedéve előtt nem nyúl hozzá az alapkamathoz. Az olaj ára az elmúlt két hétben 10-15 százalékkal mérséklődött, és ez már júniusra kedvezőbb inflációs mutatókat vetít előre. Az Európai Központi Bank ezért továbbra is átmenetinek tekinti az infláció növekedését, és nem akar fölöslegesen beavatkozni.