Kisebb termelés az euróövezetben

MTI
2004.06.17. 12:10
Idén áprilisban 0,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az euróövezet országaiban márciushoz képest, éves összevetésben 1,7 százalékos volt az emelkedés - tette közzé csütörtökön az Eurostat. Elemzők 0,7 százalékos, illetve 1,4 százalékos növekedésre számítottak.

Az Európai Unió 25 tagországában 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban márciushoz képest, és 2,4 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit. Egyúttal felfelé módosította a statisztikai hivatal az euróövezet országainak márciusi adatát: az ipari termelés 0,3 százalékkal bővült februárhoz képest, míg korábban 0,2 százalékos csökkenést jeleztek.

A vártnál kisebb áprilisi növekedés oka, hogy az energiaszektor termelése 1,7 százalékkal csökkent. Ugyanakkor 1,3 százalékkal növekedett áprilisban a félkész termékek, 0,9 százalékkal a beruházási javak és 0,7 százalékkal a fogyasztási cikkek termelése. Az adatok arra utalnak, hogy a gazdasági növekedés üteme visszafogott volt az euróövezet országaiban az idei év második negyedének a kezdetén.