Ábrahám
17 °C
29 °C

Az ÁPV Rt. nem bújhat üzleti titok mögé

MTI
2004.07.06. 14:12
Precedens értékű pert nyert meg a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) másodfokon az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) ellen, közérdekű adatszolgáltatásra kötelezés tárgyában indított keresetében - közölte a Tebész elnöke az MTI-vel kedden. Dióslaki Gábor elmondta: a másodfokon eljáró fővárosi bíróság helyben hagyta az elsőfokú döntést és elutasította az ÁPV Rt. fellebbezését.

Az elnök emlékeztetett arra: 2002 decemberében intéztek kérdést az ÁPV Rt. vezetéséhez a Forrás Rt.-be apportált cukorgyári részvényeket illetően. "A kérdések azt firtatták, hogy mennyiért értékesítette korábban a privatizációs szervezet a papírokat, mennyiért vásárolta vissza, és mennyibe került a vagyonértékelés" - mondta. A privatizációs szervezet megtagadta a válaszadást, ezt követően fordult a bírósághoz a Tebész. Az elsőfokon eljáró bíróság kimondta, hogy az ÁPV Rt. az adatvédelmi törvény hatálya alá esik, így közérdekű adatszolgáltatásra kötelezett.

"A másodfokon eljáró bíróság indoklásában kifejtette: üzleti titokra hivatkozással nem tagadható meg közérdekű adat közlése" - közölte Dióslaki Gábor. A szövetség elnöke elismerte, hogy a másfél évvel korábban feltett kérdéseknek ma már nincs aktualitása, de úgy vélte a válaszok még ma is érdekesek lehetnek.