Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ÁPV Rt. nem bújhat üzleti titok mögé

MTI
2004.07.06. 14:12
Precedens értékű pert nyert meg a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) másodfokon az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) ellen, közérdekű adatszolgáltatásra kötelezés tárgyában indított keresetében - közölte a Tebész elnöke az MTI-vel kedden. Dióslaki Gábor elmondta: a másodfokon eljáró fővárosi bíróság helyben hagyta az elsőfokú döntést és elutasította az ÁPV Rt. fellebbezését.

Az elnök emlékeztetett arra: 2002 decemberében intéztek kérdést az ÁPV Rt. vezetéséhez a Forrás Rt.-be apportált cukorgyári részvényeket illetően. "A kérdések azt firtatták, hogy mennyiért értékesítette korábban a privatizációs szervezet a papírokat, mennyiért vásárolta vissza, és mennyibe került a vagyonértékelés" - mondta. A privatizációs szervezet megtagadta a válaszadást, ezt követően fordult a bírósághoz a Tebész. Az elsőfokon eljáró bíróság kimondta, hogy az ÁPV Rt. az adatvédelmi törvény hatálya alá esik, így közérdekű adatszolgáltatásra kötelezett.

"A másodfokon eljáró bíróság indoklásában kifejtette: üzleti titokra hivatkozással nem tagadható meg közérdekű adat közlése" - közölte Dióslaki Gábor. A szövetség elnöke elismerte, hogy a másfél évvel korábban feltett kérdéseknek ma már nincs aktualitása, de úgy vélte a válaszok még ma is érdekesek lehetnek.