Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A csehek ötöde rendszeresen végez feketemunkát

MTI
2004.07.09. 16:34
A csehek egyötöde rendszeresen feketemunkát végez, és ötven százalékuk adóbevallását is "megszépíti" - derül ki egy vizsgálatból. A CERGE-EI ügynökség 1066 cseh megkérdezésével végzett reprezentatív felmérése azt mutatja, hogy az adócsalók fele számol azzal: az adóhatóság előbb-utóbb lefüleli. Ugyanakkor a prágai adófelügyelőség szóvivője szerint ennek csak nagy jövedelmek esetén növekszik meg a valószínűsége.

A felmérést végző ügynökség azt gyanítja, hogy a valós helyzet a felmérés eredményénél is rosszabb lehet. Csehországban július elején kezdte meg működését egy speciális "pénzügyi rendőrség" az adócsalók leleplezésére. A különleges osztálynak - eltérően a bűnügyi nyomozóktól - joga van az érintett és az ügyészség beleegyezése nélkül vizsgálni az adóbevallásokat.