Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországra hozzák a szlovák vajat

euractiv.hu
2004.07.12. 10:18
Szlovákiában a szocialista hiánygazdaságot idéző jelenséget okozott az EU-csatlakozás. Az áruházláncok, boltok polcairól hiányzik a vaj, időnként a tejszín és más tejtermék is. Szlovákiában immár több napja alig lehet vajat vásárolni. A tejtermékeket forgalmazó cégek szerint a jelenséget a kereskedelmi sorompóknak az EU-bővítéssel bekövetkezett felszámolása okozta: a szlovák termelők szinte teljes egészében a sokkal jobban fizető külföldi piacokra viszik termékeiket.

Több szlovák szupermarketben szünetel a vajárusítás, illetve csupán margarint kínálnak. Más üzletekben a vajat általában már délelőtt felvásárolják. A fogyasztók még a szocializmus idején sem tapasztaltak hasonló mértékű hiányt. A helyzet várhatóan csak a kkor változik meg, ha a vaj felvásárlási árát legalább 25 százalékkal emelik, vélekednek a kereskedők. Szlovákiában jelenleg 250 gramm vaj kevesebb mint egy euróba kerül. A jelek szerint Magyarország nyer az ügyből: a szlovák termelők ugyanis a magyar piacot is megcélozták, pótolva ezzel az olasz piacra "távozó" magyar termelők szállítmányait. A csatlakozást követően a vaj ára Magyarországon egyharmaddal csökkent - elsősorban éppen a szlovák importnak köszönhetően.