Judit
2 °C
7 °C

Negyven dollár felett az olajár

MTI
2004.07.15. 11:00
A nyersolaj szabadpiacán csütörtökön a hordónkénti negyven dolláros szint felett tartotta magát az ár, mivel az amerikai készletek váratlan csökkenése az ellátás biztonsága miatti aggodalmakat erősítette. A szerdai 1,35 dolláros áremelkedés után csak némileg enyhült az árnyomás.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel 40,95 dollár volt hordónként (159 liter) a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS jegyzésében, két centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. Szerdán az ár 1,53 dollárral 40,97 dollárra drágult.

A tegnapi erőteljes áremelkedés fő oka az volt, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium bejelentette: a múlt héten a nyersolajkészletek 2,1 millió hordóval 302,9 millióra estek a várt 1,4 millió hordós növekedéssel szemben. A benzintartalék kétszázezer hordóval 205,9 millió hordóra hanyatlott szemben a szakértői jóslatokban szereplő ötszázezer hordós növekedéssel.

Ez azt jelenti, hogy elég egy az iraki déli olajvezetéket érő rajtaütés, vagy némi gond a venezuelai, vagy a nigériai olajtermeléssel és máris szűkös lesz a világ olajellátása - mondják a szakemberek.

Az ólmozatlan normálbenzin augusztusra csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,3155 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,05 dollárral olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. Szerdán az ár 1,07 centtel erősödött és 1,2960 dolláron zárt.

Szerdán a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az augusztusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára 1,85 dollárral 38,54 dollárra nőtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?