Az év végéig sztráda Miskolcig

MTI
2004.07.27. 16:54
Befejezéséhez közeledik az M3-as autópályát Miskolccal összekötő M30-as építése, az ez év november 30-i határidőt a kivitelezők tartani tudják - jelentette ki Csillag István kedden, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődön, ahol megtekintette az építkezést. Az M30-as készültségi állapota már meghaladja a 85 százalékot.

A gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: az építkezést számos akadály hátráltatta, például az, hogy az út nyomvonalába eső telektulajdonosokkal elhúzódott az egyeztetés. Eredetileg ugyanis 2003. novemberében kellett volna átadni a teljes, mintegy 24,5 kilométer hosszúságú M30-ast, de egy évvel ezelőtt csupán az autópálya Emődtől a 35-ös útig terjedő szakaszát vehették birtokba az autósok.

Mentes Balázs, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. beruházási igazgatója arról szólt, hogy az eredeti tervekhez képest jelentősen megváltozott az út műszaki tartama, emiatt a nettó 45 milliárd forintos beruházási költség mintegy 8 milliárd forinttal nőtt. Részletekről szólva elmondta: Miskolc határában, a felsőzsolcai zárócsomópont eredetileg azonos szintbeli kereszteződéssel épült volna meg, ám a megnövekedett forgalom szükségessé tette a különszintű csomópont megépítését. Ugyanakkor megváltozott a kistokaji csomópont is, valamint Miskolc déli kapujában található bevásárlóközponthoz épül egy bekötőút.