Vilhelmina
12 °C
28 °C

Új vezér a PKN-nél

MTI/Reuters
2004.07.29. 12:52
A Mol lehetséges lengyel partnere, a PKN Orlen a cég felügyelő bizottságának egyik tagját, Jacek Walczykowskit választotta Lengyelország legnagyobb olajipari konszernjének vezérigazgatójává - közölte a társaság csütörtökön Varsóban. Az 50 éves Walczykowski - aki az állami tulajdonban lévő Nafta Polska vezérigazgató-helyettesi tisztségét is betöltötte - Zbigniew Wróbel helyére lép.

Wróbel a múlt hónapban köszönt le posztjáról, miután nézeteltérései támadtak a PKN legfőbb részvényesével, a kincstárral. Wróbel eddigi tevékenyégét is áttekintik, mert több bírálat érte rossz vezetői döntések miatt.

Walczykowski legfőbb feladata a vállalat átalakítása, a költségek csökkentése, versenyképességének erősítése lesz. Őrá vár, hogy a határokon átnyúló partneri szövetséget kössön. A PKN idén május elején jelezte, hogy egyelőre félreteszi a Mol-lal való egyesülésének tervét, és inkább a cseh Unipetrol olajtársaság megvásárlására koncentrál.

A Mol és a lengyel PKN Orlen 2003. november 20-án állapodott meg arról, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezd a két társaság közötti szorosabb együttműködés lehetséges előnyeinek megvizsgálására.