Jenő
-3 °C
6 °C

Eladó az Aeroflot

MTI
2004.07.29. 12:58
Negyvenmilliárd rubeles (1,38 milliárd dolláros) privatizációs tervet fogadott el a jövő évre csütörtökön az orosz kormány, de a csomagból egyelőre kihagyta a legzsírosabb falatot, a Szvjazinveszt távközlési óriást.

A moszkvai kabinet a vállalat teljes, még birtokában lévő 75 százalékos részvénypakettjétől meg akar válni, de hogy mikor, s milyen áron, azt külön, a piaci konjunktúra fényében fogják eldönteni. A Szjazinveszt 25 százalékát, plusz egy részvényt 1997-ben a részben Soros György tulajdonában lévő Mustcom konzorcium vette meg 1,9 milliárd dollárért. Soros az idén megvált a Mustcomban lévő részétől, mintegy 700 millió dollárért tovább adva azt Len Blavatnik New York-i milliárdosnak.

Az orosz államnak még 9222 vállalata van, amelyek közül 1324-et kíván eladni jövőre, s megválik 566 részvénytársaságban lévő résztulajdonától is. A legnagyobb bevételt ez utóbbiak hozhatják, például az Aeroflot légiközlekedési vállalat 51 százaléka, a Magnyitogorszki Vas- és Acélmű 17,81 százalékos tulajdoni hányada, a novorosszijszki és tuapszei fekete-tengeri kereskedelmi kikötők részvényeinek 20 százaléka.

Hogy ezek közül végül mi kerül eladásra, azt egyelőre nem tudni, mivel a kormány csak elvi döntést hozhat. Az eladni kívánt vagyon egy része ugyanis szerepel a stratégiailag fontos vállalatok 500-as listáján, s onnan csak Putyin elnök rendeletére kerülhet le, amelyet a kormányajánlás alapján az elnöki adminisztráció készít el. Ennek a munkának a bürokratikus lassúsága okozta azt, hogy bár a kormány privatizációs terve erre az évre is 40 milliárd rubellel számol, július végéig ebből csupán alig több, mint 4 milliárd folyt be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?