Szőlőben a bor

MTI
2004.07.30. 15:06
A környezetgazdálkodásba ágyazott, integrált szőlőtermesztés elterjesztésével lehet csak minőségközpontú, s ezáltal versenyképes a magyar szőlészeti, borászati ágazat - állapították meg a Keszthelyen rendezett szakmai tanácskozás résztvevői pénteken.

Az integrált szőlőtermesztés hosszú távon fenntartható és minőségre összpontosító művelést eredményez. Ez a koncepció a múltban más néven már létezett, de a gépesített nagyüzemi gazdálkodás mennyiségi szemlélete miatt csaknem feledésbe ment - hangsúlyozta Kocsis László, a Veszprémi Egyetem (VE) tanszékvezető docense a fórumon. Az integrált termesztés lényege - mondta el a tanszékvezető - hogy a talajmegmunkálástól a tápanyag-visszapótlásig, a metszéstől a kevesebb vegyszert alkalmazó és előrejelzésen alapuló növényvédelemig tartó, tudatos munkafolyamatot kell megtervezni.

Kocsis László a szőlészetben vezető országok gyakorlatára utalva kifejtette: az uniós tagság nyomatékot ad az integrált rendszer hazai elterjesztésének, mert csak így lehet átállni a piaci versenyt álló minőségi termésre.