Javul az eurózóna üzleti hangulata

MTI/Dow Jones
2004.08.10. 15:12
Az üzleti hangulat 2002 második negyedéve óta nem volt olyan kedvező mint jelenleg , a következő hónapokban az élénkülés gyorsulása várható - mondják IFO müncheni gazdaságkutató intézet szakértői. Az intézet és a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara által évente négyszer, 333 szakértő véleménye alapján összeállított hangulatindexe, a WES-mutató ez év harmadik negyedévében 96,6 pontra nőtt a második negyedévi 89,8 pontról.

Mind a jelenlegi helyzet alindexe , mind pedig a következő hat hónapra vonatkozó várakozások alindexe kedvezőbb konjunkturális helyzetet jelez, annak ellenére, hogy drágulnak az energiaféleségek árai. A jelenlegi helyzet mutatója 13 ponttal 76,6 pontra javult a második negyedévi 63,6 pontról, míg a jövőbeli helyzet megítélésének indexe 113,2 pontra emelkedett a második negyedévi 111,6 pontról.

Az eurózónán belül az ír, a spanyol és a finn gazdaság helyezte igen kedvező, de javulnak a kilátások Görögországban, Belgiumban és Ausztriában is. A szakértők az áprilisinál kedvezőbben ítélik meg a holland, a portugál, a német és az olasz gazdasági konjunktúra jelenlegi helyzetét, de ezekben az országokban a konjunktúra lényegesen gyengébb, mint az eurózóna átlaga.