Auguszta
-4 °C
2 °C

Drága egycentesek

euractiv.hu
2004.08.25. 12:50
A Handelsblatt német gazdasági napilap a Bundesbank egyik munkatársára hivatkozva azt írta, hogy Németország is ki szeretné vonni a forgalomból az euró egy- és kétcentes váltópénzeit. Ezzel jelentős költséget takarítana meg a német állam, hiszen az acél árának emelkedése miatt az egy- és kétcentesek gyártása és szállítása egy érmére vetítve többe kerül, mint a pénz névleges értéke.

A finnek már az új pénz bevezetésekor eldöntötték: a töredékárak ötcentessel végződnek, egy és kétcentesekhez csak gyűjtőknek készült díszcsomagolásban lehet hozzájutni, a pénzintézetek pénztáraiban. A hollandok és a belgák is gondolkodnak a váltáson, megkezdték a nem csekély logisztikai akció előkészítését, s az intézkedés várható következményeinek felmérését.

A közös pénz ellenzői az új fejleményt felhasználják arra, hogy emlékeztessenek: az euró drágulást hozott. Ismét előkerült a német lapokban a "teuro" kifejezés, amely az új pénz nevének és a német teuer (azaz: drága) szónak a vegyítésével igyekszik sulykolni a közvélemény számára, hogy a két szó nem csak grammatikailag, hanem érdemben is összekapcsolódik.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft