Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatszázmilliónyi befektetés Szlovákiában

MTI
2004.09.16. 13:47
Szlovákiába az első félévben 19,885 milliárd korona (608,4 millió dollár) értékben érkezett új külföldi közvetlen tőkebefektetés. A szlovák statisztikai hivatal nem közölt összehasonlító adatot a tavalyi első félévről. A felülvizsgált tavalyi éves adatok szerint az új külföldi termelő befektetések értéke 2003-ban 37,774 milliárd korona volt, a rekord nagyságú 2002-es 185,594 milliárd korona után.

Szlovákia - központi európai helyzetének, az alacsony munkaköltségeknek és a kedvező gazdasági klímának köszönhetően - az elmúlt években növekvő számú zöldmezős beruházást vonzott, főként virágzó autóiparába. Jelenleg Szlovákiában a francia Peugeot/Citroen és a dél-koreai Hyundai/Kia autóipari beruházások megvalósításán fáradoznak. Ezek értéke hétszázmillió, illetve egymilliárd euró.

A bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW) legfrissebb elemzése szerint a külföldi közvetlen tőkebefektetések tavalyi, 36 százalékos visszaesése után megfordult az irányzat a kelet-közép-európai országokban: az idén a térségben előreláthatólag 30 százalékkal, az új EU-tagok körében pedig 55 százalékkal emelkedik a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke.

Az egy főre jutó külföldi közvetlen tőkebefektetések esetében Észtország, Magyarország és Csehország 3700 euró körüli összeggel messze megelőzi a többi tagállamot, Horvátország és Szlovénia kétezer euró körüli összeggel követi őket.

Az idén feltehetőleg Lengyelország fogadja be a legnagyobb külföldi közvetlen tőkebefektetést, ötmilliárd eurót. A második helyen Csehország áll majd négymilliárd, a harmadikon Magyarország hárommilliárd euróval, majd Románia következik kétmilliárd, Szlovákia, Bulgária és Horvátország egyenként 1,5-1,5 milliárd, Szlovénia és pedig Albánia háromszáz-háromszázmillió euróval.