Hatszázmilliónyi befektetés Szlovákiában

MTI
2004.09.16. 13:47
Szlovákiába az első félévben 19,885 milliárd korona (608,4 millió dollár) értékben érkezett új külföldi közvetlen tőkebefektetés. A szlovák statisztikai hivatal nem közölt összehasonlító adatot a tavalyi első félévről. A felülvizsgált tavalyi éves adatok szerint az új külföldi termelő befektetések értéke 2003-ban 37,774 milliárd korona volt, a rekord nagyságú 2002-es 185,594 milliárd korona után.

Szlovákia - központi európai helyzetének, az alacsony munkaköltségeknek és a kedvező gazdasági klímának köszönhetően - az elmúlt években növekvő számú zöldmezős beruházást vonzott, főként virágzó autóiparába. Jelenleg Szlovákiában a francia Peugeot/Citroen és a dél-koreai Hyundai/Kia autóipari beruházások megvalósításán fáradoznak. Ezek értéke hétszázmillió, illetve egymilliárd euró.

A bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW) legfrissebb elemzése szerint a külföldi közvetlen tőkebefektetések tavalyi, 36 százalékos visszaesése után megfordult az irányzat a kelet-közép-európai országokban: az idén a térségben előreláthatólag 30 százalékkal, az új EU-tagok körében pedig 55 százalékkal emelkedik a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke.

Az egy főre jutó külföldi közvetlen tőkebefektetések esetében Észtország, Magyarország és Csehország 3700 euró körüli összeggel messze megelőzi a többi tagállamot, Horvátország és Szlovénia kétezer euró körüli összeggel követi őket.

Az idén feltehetőleg Lengyelország fogadja be a legnagyobb külföldi közvetlen tőkebefektetést, ötmilliárd eurót. A második helyen Csehország áll majd négymilliárd, a harmadikon Magyarország hárommilliárd euróval, majd Románia következik kétmilliárd, Szlovákia, Bulgária és Horvátország egyenként 1,5-1,5 milliárd, Szlovénia és pedig Albánia háromszáz-háromszázmillió euróval.