Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az Alitalia megállapodott a légi kísérőkkel is

MTI
2004.09.19. 10:30
Megállapodást kötött a hét végén az Alitalia olasz légitársaság vezetése a légi kísérőkkel is, így gyakorlatilag az összes érintett szakszervezet beletörődött a szanálási tervbe és a létszámcsökkentésekbe. A főként állami tulajdonú, jelenleg 22 ezer főt foglalkoztató légitársaság szanálási programjában Giancarlo Cimoli kormánybiztos eredetileg ötezer fős karcsúsítást írt elő, a szakszervezetek azonban a kemény tárgyalásokon a felszámolandó munkahelyek csaknem negyedét meg tudták tartani, s 1321 főt megmenteni az elbocsátástól. A következő két évben mindenesetre 3684 dolgozó munkahelye szűnik meg a két részre váló cégnél, ami ezen időszak alatt 282 millió euró költségmegtakarítást jelent majd. Emellett a szakszervezetekkel kötött megállapodás megnyitja az utat a 400 millió eurós áthidaló állami hitelhez, amely nélkül már az ősszel működésképtelenné vált volna az Alitalia.

A végső megállapodást hétfőn este írja alá az Alitalia vezetése a szakszervezetek képviselőivel. Az Alitalia szanálási tervek 2008-ig így a létszámcsökkentés hozta 282 millió euró mellett a következő három évben 205 millió eurót takarít meg a szolgáltatások ésszerűsítésével és 363 milliót a kereskedelmi tevékenység átszervezésével. Cimoli kormánybiztos terve a komoly veszteséget - az idei első félévben 330 millió eurót, tavaly pedig 519 millió eurót - termelő Alitaliának 2006-ra 830 millió, 2008-ra pedig már 1027 millió euró összesített költségcsökkentést remél. Az Alitalia jelenleg a közepes távú járatoknál 11 eurót költ egy kilométernyi légi útra, míg az Iberia és a Lufthansa hat-hét eurót, a Ryanair fapados pedig ezt öt euróból hozza ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?