Árpád
-2 °C
4 °C

Parlamenti támogatás az ÁPV új feb-elnökének

MTI
2004.09.22. 11:49
A biztosítási és a bankszakmában korábban vezető pozíciókat betöltő Borbély Attilát, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának leendő elnökét a parlamenti meghallgatáson húsz képviselő támogatta, hat tartózkodott a szavazásnál.

A privatizáció folytatására vonatkozó képviselői kérdésre Borbély Attila elmondta: "...ez elsősorban politikai döntés kérdése, és a felügyelő bizottság elnöke nem politikus. A privatizáció részleges folytatására lehetőség és szükség van" - tette hozzá.

A privatizációs szervezet felügyelő bizottságának három évre szóló mandátuma szeptember 12-én lejárt. A törvénynek megfelelően a pénzügyminiszter ajánlásával az Állami Számvevőszék elnöke tett javaslatot a felügyelő bizottság elnökének személyére. Eddig Sághy Zoltán töltötte be ezt a tisztséget.

Borbély Attila a bizottság ülésén elmondta, hogy sem pártnak, sem politikai szervezetnek nem tagja. A biztosítók privatizációja során tett szert privatizációs tapasztalatokra. A magánosítás eddigi folyamatára vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette: "... az lehetett volna jobb is. A biztosítók privatizációja viszont kifejezetten sikeres volt".

A privatizációs szervezet leendő elnöke szerint a jól működő, állami tulajdonban lévő cégek eladását meg kellene gondolni. Az állam lehet jó tulajdonos. A vagyonkezelést azonban jól kell végezni. Ez a szervezet lehet akár az ÁPV Rt., akár más, de ez stratégiai és politikai döntés kérdése.

A privatizációs szervezet felügyelő bizottságának leendő elnöke Domokos László (Fidesz) bizottsági alelnök az ÁPV Rt. túlköltekezését firtató kérdésére azt válaszolta, hogy még az idén 10-15 százalékos létszámcsökkentésre van szükség a szervezetnél. Mindig a feladatoknak megfelelő struktúrát kell kialakítani - tette hozzá. Az üzleti tervezési folyamaton javítani kell, mert nem tartja jónak, hogy az éves üzleti tervet év közben módosítsák. Erre csak akkor kerülhet sor, ha ezt külső körülmények indokolják - mondta Borbély Attila.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?