Erősödik a német üzleti bizalom

MTI
2004.09.27. 11:04
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója szeptemberről 95,2 pont - közölték az intézetben hétfőn. Az elemzők 95,1 pontra számítottak. A szeptemberi, csekély visszaesést kommentálva az intézet elnöke, Hans-Werner Sinn azt mondta, hogy a jelek szerint "a gazdaság mérsékelt javulása folytatódik". A szeptemberi Ifo-mutató megjelenése után az euró 1,2260 dollár volt Londonban, a reggel 1,2256-1,2248 dollár között olcsóbbodó irányzat után. Az Ifo-nál a korábbi, augusztusi hangulatromlásból arra következtettek, hogy "a fellendülés alapjai még nem szilárdak".

A német hazai össztermék a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, és 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben, a munkanapok számával kiigazítva. Kiigazítás nélkül a növekedés két százalékos volt a tavalyi második negyedhez képest. A német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. A növekedés szinte kizárólag az exportnak tulajdonítható. A fogyasztás és a belföldi gazdaság továbbra is gyenge volt az első félévben.

Tavaly egész évben 0,1 százalékkal csökkent a német GDP, és ezzel a német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta 2003 volt legrosszabb év.