Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Draskovics Tibor a jövő évi költségvetésről

MTI
2004.10.06. 00:12
A pénzügyminiszter szerint egymásnak ellentmondó körülmények között egyensúlyt tartva, a fő prioritásokat erősen kihangsúlyozó költségvetést terjeszt szerdán a kormány elé a szaktárca.

Draskovics Tibor szerint sajátos körülmények uralkodnak a magyar gazdaságban, egyrészt a reálgazdaság jól teljesít, másrészt az öröklött költségvetési helyezet, a 2001-ben megkezdődött és 2002-ben folytatódott költekezés komoly problémákat okoz, és szigorú takarékosságra van szükség.

A takarékossági intézkedések között említette a miniszter, hogy az intézmények előirányzatait nominál értéken eleve 5 százalékkal csökkentik, és nem fedezik nekik a jövőre esedékes 6 százalékos béremelést, és a 13. fizetést is ki kell gazdálkodniuk.

A Pénzügyminisztérium szerint jövőre 4 százalékos GDP-növekedéssel és 4,5 százalékos inflációval számolva az államháztartás bevétele az idén várhatóhoz képest 5,5 százalékkal, míg a kiadások 4,1 százalékkal emelkednek. Így az uniós szabványoknak megfelelő, eredményszemléletű ESA-alapú államháztartási deficit 4,5 százalék lesz, az önkormányzatokat is számítva pedig a GDP 4,7 százalékát éri el, szemben az ebben az erre az évre előrejelzett 5,1-5,3 százalékkal.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés összhangban van a EU-s konvergencia programmal, az államháztartás GDP-arányos deficitje 0,6 százalékponttal csökken, és a folyamat a következő években is folytatódni fog.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft